A Debreceni Egyetem BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének hallgatói tehetséggondozó hétvégéjére a 2017. tavaszi félévben március 10–11-én került sor. Az „Irodalom, filmművészet és gasztronómia” című rendezvény helyszínéül a Debreceni Egyetem Soó Rezső Kutatóháza szolgált Noszvaj-Síkfőkúton.

A címnek megfelelően péntek este a The Lunch Box (Ezerízű szerelem) című indiai filmet tekintettük meg, majd Ureczky Eszter, az Angol-Amerikai Intézet oktatójának vezetésével beszélgettünk a kulináris élmények filmes ábrázolási lehetőségeiről.

Szombaton kerekasztal-beszélgetések zajlottak graduális és PhD-hallgatói, illetve oktatói (Balajthy Ágnes, Baranyai Norbert, Bodrogi Ferenc, Fazakas Gergely, Ureczky Eszter) részvétellel.

A hétvégén kiemelt vendégként vett részt Szilágyi Zsófia, a Szegedi Egyetem professzora, Móricz Zsigmond monográfusa. A vele folytatott beszélgetés moderátora Uri Dénes PhD-hallgatónk volt.

A beszélgetés során érintettük az evésmotívum változásait a magyar irodalomban. Szilágyi Zsófia Móricz prózájára, a Móricz-naplók gasztronómiai tapasztalataira fókuszált, illetve érintette a kortárs irodalom Móricz-képét is.

A rendezvény az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „Hazai Tudományos Diákköri műhelyek támogatása” című, NTP-HHTDK-16 kódszámú pályázati program keretében valósult meg.

 

A beszámoló letöltése

„Irodalom, filmművészet és gasztronómia” fényképalbum